Απολογισμός 2019-2023 - Πολιτική Προστασία

Με βασικούς πυλώνες την Πυροπροστασία, την Αντιπλημμυρική θωράκιση και την Αντισεισμική προστασία προωθήθηκε η αξιοποίηση των δημόσιων πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών ύψους 70 περίπου εκ. ευρώ, για έργα και δράσεις Πολιτικής Προστασίας.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή, θωρακίζουμε τον Δήμο μας και αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας. 

Αποκτούμε συνολική και ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση

Εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις ύψους 53,27 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική θωράκιση των 11 ρεμάτων του Λουτρακίου και της ευρύτερης περιοχής, με συνολικό μήκος επέμβασης τα 30 χλμ.

Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στα 3 ρέματα (Πράθι – Κατουνίστρα – Καρέλη) με την φάση των εργασιών να βρίσκεται στο 30% του έργου.

Εντός του Οκτωβρίου υπογράφεται η σύμβαση για τα υπόλοιπα 8 ρέματα (Αγ. Φανουρίου, Χαρβάτι, Αγ. Κυριακής, Νεκροταφείου 1, Νεκροταφείου 2, Οσίου Παταπίου, Αγ. Γεωργίου και Νταμαρίου).

Ολοκληρώνονται οι εργασίες Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αγίων Θεοδώρων που αφορούν στα 5 ρέματα: Πραθίου, Μασιάρι, Θεά Αρτέμιδα, Σκυρωνίδα, Καμινάκι (Αγία Αικατερίνη), συνολικού μήκους επέμβασης 3 χλμ. και προχωράμε στην προμελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των υπόλοιπων ρεμάτων

Παρεμβάσεις:

 • Δημιουργούνται λεκάνες συγκέντρωσης και απορροής υδάτων
 • Κατασκευάζονται φράγματα ανάσχεσης
 • Πραγματοποιείται εγκιβωτισμός ρεμάτων

ΜΕΛΕΤΕΣ

 • Έχουμε εκπονήσει και διαθέτουμε ώριμη μελέτη (ΦΕΚ387/Δ/2021), Π/Υ 97.890€ για το έργο της Αντιπλημμυρικής Προστασίας Σχίνου για τα 3 ρέματα (Σέλκι, Καλογέρι, Καλύβια) με συνολικό μήκος επέμβασης 3,86χλμ και βρισκόμαστε σε διαδικασία έκδοσης της ΑΕΠΟ για την έκδοση ΦΕΚ για τα 2 ρέματα (Σουρέα, Μαυρολίμνη) με συνολικό μήκος επέμβασης 1,56χλμ.
 • Εκπονήσαμε Γεωτεχνική Μελέτη μετά Γεωτεχνικών Ερευνών, για την κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας στην παραλία Αγίας Σωτήρας Σχίνου (πρόκειται για το έργο “Έργα Αντιδιαβρωτικής προστασίας ακτών Αγίας Σωτήρας” με ενδεικτικός Π/Υ 1.000.000€
 • Εκπονήσαμε τη μελέτη οριοθέτησης ρεμάτων και συνοδών αντιπλημμυρικών έργων περιοχής Σχίνου λόγω των επειγόντων αντιπλημμυρικών έργων προστασίας της περιοχής 

Στο πλαίσιο της πρόληψης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος

 • Πραγματοποιήσαμε εργασίες καθαρισμού ρεμάτων και διαμόρφωσης κοίτης ποταμών για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου
 • Ξεκινήσαμε το έργο καθαρισμού δασών και αντιπυρικών ζωνών, συνολικής επιφάνειας παρέμβασης 2.300 στρέμματα σε μήκος δρόμων 215 χλμ. εντός των ορίων του Δήμου μας, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Παράλληλα, 

 • Θέσαμε σε εγκατάσταση και λειτουργία τα Εποχικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια Καλαμακίου και Αγίων Θεοδώρων και «τρέξαμε» τις διαδικασίες για τη μετατροπή τους σε μόνιμα.
 • Εκπονήσαμε και στη συνέχεια προχωρήσαμε στην επικαιροποίηση των πέντε σχεδίων αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης συνεπειών του Δήμου μας (Σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ για τις δασικές πυρκαγιές, το Σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ για τον σεισμό, το Σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ για τις πλημμύρες, το Σχέδιο ΒΟΡΕΑΣ για τις χιονοπτώσεις και το Σχέδιο ΑΟΣΜΕΕ για τα ατυχήματα κατά την Οδική και Σιδηροδρομική Μεταφορά Επικινδύνων Εμπορευμάτων). 
 • Πραγματοποιούμε Τακτικές συνεδριάσεις του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
 • Ενισχύουμε διαρκώς την παρουσία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στον Δήμο μας με την εφαρμογή του πρωτοποριακού ερευνητικού προγράμματος παρακολούθησης των ενεργών ρηγμάτων της περιοχής.
 • Με τα μέσα που διαθέτουμε και σε συνεργασία με την ΜΟΗ και την Alpha Bank, εξοπλίζουμε τους Συλλόγους Πυροπροστασίας με πυροσβεστικά οχήματα και λοιπό εξοπλισμό.
 • Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, προμηθευτήκαμε και εγκαταστήσαμε 3 νέες ανοικτές μεταλλικές υδατοδεξαμενές πυροπροστασίας χωρητικότητας 100 κυβικών μέτρων έκαστη, στις περιοχές Άγ. Νικόλαος και Άγ. Γεώργιος των Αγίων Θεοδώρων και το Λουτράκι
 • Σε συνεργασία με τους 2 Εθελοντικούς Συλλόγους Πυροπροστασίας Λουτρακίου-Περαχώρας & Αγίων Θεοδώρων και σύμφωνα με την καταγραφή αναγκών και ελλείψεων σε υποδομές και εξοπλισμό, προχωρήσαμε στην υποβολή 2 αντίστοιχων προσχεδίων προτάσεων στο νέο πρόγραμμα Leader 2023-2027 για την Προστασία και ανάδειξη φυσικού περιβάλλοντος | Ενδεικτικός Π/Υ: 315.000,00€
Scroll to Top